<<  powrót

Atesty i Certyfikaty blatów roboczych

Blaty robocze Pfleiderer produkowane są w klasie higieny E1, zgodnie z normą ZN-1:2005. Wierzchni materiał pokryciowy – laminat wysokociśnieniowy HPL spełnia wymagania normy PN-EN 438-3. Blaty posiadają Atest higieniczny wydany przez Międzywydziałowy Instytut Medycyny Morskiej i Tropikalnej w Gdyni i Świadectwo Jakości Zdrowotnej wydane przez Państwowy Zakład Higieny.

Właściwości blatów Pfleiderer określone dla powierzchni roboczych w biurach i kuchniach, stołach restauracyjnych i hotelowych:

  • odporność na ścieranie powierzchni
  • odporność na uderzenia
  • odporność na zarysowania
  • odporność na podwyższoną temperaturę
  • odporność na działanie wrzącej wody
  • odporność na gorące dno naczynia (180o C)
  • odporność na gorącą wilgoć (100o C)
  • odporność na zaplamienie
  • odporność na działanie światła, brak przebarwień pod wpływem nasłonecznienia
  • odporność na działanie pary wodnej
  • odporność na żar z papierosa


Zalecenia dot. montażu blatów roboczych:
We wszystkich miejscach, w których możliwa jest interakcja materiału z wodą lub wilgocią, tj. kuchnie, łazienki, zalecane jest zabezpieczanie silikonem wszystkich miejsc formatowanych, np.: pomiędzy blatem a ścianą czy na linii łączącej blat ze zlewozmywakiem. Spodnia strona blatu w miejscu, gdzie znajduje się zmywarka, powinna być dodatkowo zabezpieczona listwą metalową lub akrylową.


Zalecenia dot. użytkowania blatów roboczych:
Farby, kleje i żywice dwuskładnikowe muszą być usunięte natychmiast po zabrudzeniu. Po usunięciu plam powierzchnię należy zmyć czystą wodą. Do naczyń zdejmowanych bezpośrednio z palników zaleca się stosowanie kuchennych podkładek.

<<  powrót